Иван Вазов

 

Вероятно мнозина от вас ще си зададат въпроса каква е връзката на Иван Вазов с Италия и какъв е поводът в Рим да бъде издигнат паметник на патриарха на българската литература?

Вазовата статуя се намира на площад „Торвалсен”, в непосредствена близост до Художествената Галерия за Модерно Изкуство. Паметникът беше открит на 21 май 2010 година и е дело на българския скулптор проф. Величко Минеков.

Причината за откриването на паметник на Вазов в Рим е свързана със стихосбирката му „Италия”, която той създава по време  своето пътуване до Апенините.  

Както самият Вазов разказва, поезиите родени в следствие на това пътуване, са плод на лични наблюдения и реални впечатления, които писателят грижливо е описвал в своето тефтерче, прибирайки се всяка вечер в хотела.

Четейки стихосбирката му, можем да предположим, че един от първите посетени градове е Помпей. Именно там се ражда „Помпейския музей”.

Вазов идва в Италия много скоро след освобождението на родната земя и естествено спомените за тиранията и ентусиазмът от свободата и хуманистичните идеи на изкуството, които го заобикалят в това пътуване, оказват несъмнено влияние върху създадените поезии.

Това, което научаваме от Вазовите писания, е че както днес, така и тогава е можело да се възползвате от разходка с файтон и да се насладите на разказите на някой сладкодумен  екскурзовод. Знаем, че нашият поет е посещавал амфитеатърът на Флавиите, на който посвещава стихотворение, както и на църквата „San Pietro in Vincoli” („Свети Петър в окови”). В нея се намира статуята на Моисей от Микеладжело, която е част от надгробната мраморна композиция посветена на папа Юлий II  Делла Ровере.

Изкачвайки стълбите на площад „Испания” и поемайки на ляво, след около 5-10 минути ще се озовете в парка на Вила Боргезе, който римляните наричат „Пинчо”, поради преобладаващите насъждения от  средиземноморски пинии. Паркът е бил част от владенията на фамилията Боргезе, от където идва и името му. И тук веднага ще забележите мраморните бюстове на големите италиански величия на изкуството, науката, музиката и литературата. Именно сред тези бюстове се е разхождал и нашият Вазов, в резултат на което посвещава стихове на мраморните образи на Торквато Тасо, Данте и Петрарка.