Ханс Кристиан Андерсен

 

Подобно на много други чуждестранни художници преди и след него, Ханс Кристиан Андерсен (1805-1875) също е живял в Рим, на улица Sistina, 104, недалеч от къщата, където е живял и Гогол. Мраморна плоча напомня за неговия престой в Рим. Датският писател остава във Вечния град  около година, между 1833-1834. Тогава се ражда идеята му за неговия първи роман "Импровизация", публикуван през 1835 г., и който го прави известен в Европа преди още да започне да пише своите приказки. Андерсен разказва в този роман за едно бедно младо момче на име Антонио, който особено прилича на самия писател, което пътувало из Италия до Рим, Неапол, Херкулан, Соренто и други интересни места. 

По времето, когато Андерсен бил в Рим , живеела и голяма скандинавска колония от артисти, между които били такива личности като скулптора Торвалдсен (1770-1844), драматурга Ибсен (1828-1906), поета Атерхом  (1790-1855) и други, които редовно се събирали в  Кафе Греко. Това кафене, което съществува и до днес е било сборно място за чуждестранни писатели и артисти като Гьоте, Гогол, Байрон и Лист. За Андерсен, който бил неуморим пътешественик, пътуването до Рим  е било едно от 30-те из Европа, привлякло го с цветовете и красотата на южните пейзажи, както и с богатото културно наследство.

По това време той успява да направи приятелства с братя Грим, поета Хайне, Виктор Юго, Дюма баща, Дикенс, композиторите Шуман, Менделсон и Лист.

Родната къща на датския писател се намира в Оденсе, Дания, превърнат в музей през 1908 г.

Преди да почине на 4 август 1876 е обявен за най-големият жив писател. Погребението в неговия роден град Оденсе и траурното шествие се равнявало на това на царските фамилии.